
23 marca rusza wiosenna edycja Restaurant Week, festiwalu restauratorów, podczas którego przez trzy tygodnie można odbyć niezapomnianą przygodę kulinarną, której tym razem będzie przewodziło hasło #zerowaste.
Do wiosennej edycji zgłosiło się 400 restauratorów z 14 regionów. W lubelskim regionie do festiwalu przystąpiły 23 restauracje, korzystając ze strony Restaurant Week lub w aplikacji https://app.rclb.pl. można dokonać rezerwacji w wybranym lokalu.
Koncepcja zerowaste staje się niezwykle popularna i pożądana w świecie, gdzie w którym coraz ważne jest świadome korzystanie z darów środowiska naturalnego. Głównym założeniem tej koncepcji jest umiejętne planowanie menu, kupowanie odpowiedniej ilości produktów spożywczych i przyrządzanie potraw, tak aby można było zagospodarować również ewentualne resztki. Chodzi o to, aby nie wyrzucać jedzenia, które można ciekawie wykorzystać do przyrządzenia pysznego posiłku.
Rozpoczynający się właśnie Festiwal Restaurant Week bardzo mocno oparł się o filozofię zerowaste. Podczas rezerwacji na wydarzenie w wybranej restauracji od razu decyduje się na określone menu, pozwoli to oszacować i zaplanować ilość potrzebnych składników, tak, by nic się nie zmarnowało. Goście będą mogli skorzystać z popisowego 3-daniowego menu #SpozaKarty. Przewidziane są również miłe prezenty od Partnerów Festiwalu. To wszystko dostępne jest w festiwalowej cenie 59 zł (15 pln rabat z Visa).