Kuchnia lubelska

Kulinarne ciekawostki, przepisy na lubelskie potrawy, najlepsze restauracje

Dzień Turystyki Kulinarnej „Podróże ze smakiem” – kulinarne odkrycia w Lublinie

Dzień Turystyki Kulinarnej „Podróże ze smakiem” – kulinarne odkrycia w Lublinie

Już w najbliższy piątek, 15 listopada, o godz. 9:00, Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMCS w Lublinie otworzy swoje drzwi dla wszystkich miłośników podróży i smaków. „Dzień Turystyki Kulinarnej” przyciągnie ponad 200 uczestników, w tym uczniów i nauczycieli z województw lubelskiego i podkarpackiego, którzy będą mieli okazję uczestniczyć w warsztatach, wykładach oraz degustacjach potraw regionalnych.

Z miłości do jedzenia i kulturowych różnic

Program wydarzenia jest pełen inspirujących prelekcji i spotkań. Dr Joanna Szczęsna opowie o różnych obliczach turystyki kulinarnej, a prof. Małgorzata Flaga przybliży wpływ geografii i kultury na kuchnie narodowe. Z kolei Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Polska Ekologia przybliży historię i walory zdrowotne polskich produktów mlecznych, a studenci UMCS podzielą się zwyczajami kulinarnymi z różnych stron świata​(Program - Dzien turysty…).

Warsztaty i degustacja kuchni regionalnych

Uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach organizowanych przez Studenckie Koło Naukowe „Globtroter”. Czekają na nich kulinarne podróże po Azji, odkrycia smaków Polski oraz tradycyjne potrawy Lubelszczyzny. Dzień zwieńczy degustacja kuchni regionalnych, przygotowanych przez partnerów wydarzenia​

Zachęcamy do udziału!

To wyjątkowa okazja, by poznać kulinarne bogactwo różnych kultur i regionów, nawiązać nowe kontakty i rozwinąć pasję do turystyki kulinarnej.

źródło: UMCS, oprac. red. Marta Jarzyna