Już w najbliższy piątek, 15 listopada, o godz. 9:00, Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMCS w Lublinie otworzy swoje drzwi dla wszystkich miłośników podróży i smaków. „Dzień Turystyki Kulinarnej” przyciągnie ponad 200 uczestników, w tym uczniów i nauczycieli z województw lubelskiego i podkarpackiego, którzy będą mieli okazję uczestniczyć w warsztatach, wykładach oraz degustacjach potraw regionalnych.
Z miłości do jedzenia i kulturowych różnic
Program wydarzenia jest pełen inspirujących prelekcji i spotkań. Dr Joanna Szczęsna opowie o różnych obliczach turystyki kulinarnej, a prof. Małgorzata Flaga przybliży wpływ geografii i kultury na kuchnie narodowe. Z kolei Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Polska Ekologia przybliży historię i walory zdrowotne polskich produktów mlecznych, a studenci UMCS podzielą się zwyczajami kulinarnymi z różnych stron świata(Program - Dzien turysty…).
Warsztaty i degustacja kuchni regionalnych
Uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach organizowanych przez Studenckie Koło Naukowe „Globtroter”. Czekają na nich kulinarne podróże po Azji, odkrycia smaków Polski oraz tradycyjne potrawy Lubelszczyzny. Dzień zwieńczy degustacja kuchni regionalnych, przygotowanych przez partnerów wydarzenia
Zachęcamy do udziału!
To wyjątkowa okazja, by poznać kulinarne bogactwo różnych kultur i regionów, nawiązać nowe kontakty i rozwinąć pasję do turystyki kulinarnej.
źródło: UMCS, oprac. red. Marta Jarzyna