Kuchnia lubelska

Kulinarne ciekawostki, przepisy na lubelskie potrawy, najlepsze restauracje

Lubelskie smaki na podium: Sukcesy na Dożynkach Prezydenckich i nagrody "Perła 2024"

Lubelskie smaki na podium: Sukcesy na Dożynkach Prezydenckich i nagrody "Perła 2024"

Województwo lubelskie odniosło kolejne sukcesy. KGW "Zagrody Razem" zdobyło drugie miejsce w konkursie wieńcowym na Dożynkach Prezydenckich w Warszawie, a produkty regionalne uzyskały siedem nagród "Perła 2024" w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów".

KGW "Zagrody Razem" na podium Dożynek Prezydenckich

KGW "Zagrody Razem" z gminy Żyrzyn w powiecie puławskim zajęło drugie miejsce w konkursie wieńcowym podczas Dożynek Prezydenckich w Warszawie. Tradycyjny wieniec wykonano z różnorodnych zbóż, kwiatów i owoców, symbolizujących plony oraz ciężką pracę rolników, podkreślając regionalny charakter Lubelszczyzny.

Siedem nagród "Perła 2024" dla regionalnych smaków Lubelszczyzny

W konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" województwo lubelskie zdobyło siedem nagród "Perła 2024". W kategorii potraw regionalnych wyróżniono pirog biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku. W kategorii produktów regionalnych nagrody przyznano za:

  • Sum z Bugu w zalewie octowej,
  • Lody śmietankowe z Ostrowa Lubelskiego,
  • Syrop z płatków dzikiej róży,
  • Lędźwian z Zabłocia,
  • Babka drożdżowa zaparzana,
  • Piwo "Jasne Goryczkowe".

Nagrody "Perła" są przyznawane przez Krajową Kapitułę Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Do tej pory województwo lubelskie zdobyło 90 nagród, w tym 68 za produkty i 22 za potrawy.

Lubelskie smaki podbijają Warszawę

Podczas ostatniej edycji inicjatywy "Lubelskie smaki ruszają na podbój polskich miast" w Warszawie, Koła Gospodyń Wiejskich promowały tradycyjne potrawy i regionalne stroje Lubelszczyzny. Goście mieli okazję spróbować dań wpisanych na listę produktów tradycyjnych oraz podziwiać lokalną kulturę. Wydarzenie promowało kulinarną tradycję regionu oraz wzmacniało poczucie tożsamości regionalnej.

Władze województwa dziękują za promocję tradycji

Podczas spotkania w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego wicemarszałek Marek Wojciechowski podziękował wszystkim, którzy reprezentowali województwo na Dożynkach Prezydenckich oraz podczas inicjatywy "Lubelskie smaki ruszają na podbój polskich miast". Wyraził również uznanie dla laureatów konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" za ich wkład w promowanie lokalnych tradycji kulinarnych. "Dziękujemy wszystkim producentom za zaangażowanie i wysiłek w odszukiwanie tradycyjnych receptur, które są częścią naszej kulturowej tożsamości" – dodał wicemarszałek Wojciechowski.

źródło: UMWL Lublin, oprac. red. Marta Jarzyna