Współpraca
Prowadzisz ciekawy biznes w Lublinie?
Napisz o tym.
Redakcja
ul. Bursztynowa 31,
20-576 Lublin
Kontakt
kontakt@naszlublin.pl
tel: 606 281 023
Województwo lubelskie odniosło kolejne sukcesy. KGW "Zagrody Razem" zdobyło drugie miejsce w konkursie wieńcowym na Dożynkach Prezydenckich w Warszawie, a produkty regionalne uzyskały siedem nagród "Perła 2024" w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów".
KGW "Zagrody Razem" z gminy Żyrzyn w powiecie puławskim zajęło drugie miejsce w konkursie wieńcowym podczas Dożynek Prezydenckich w Warszawie. Tradycyjny wieniec wykonano z różnorodnych zbóż, kwiatów i owoców, symbolizujących plony oraz ciężką pracę rolników, podkreślając regionalny charakter Lubelszczyzny.
W konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" województwo lubelskie zdobyło siedem nagród "Perła 2024". W kategorii potraw regionalnych wyróżniono pirog biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku. W kategorii produktów regionalnych nagrody przyznano za:
Nagrody "Perła" są przyznawane przez Krajową Kapitułę Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Do tej pory województwo lubelskie zdobyło 90 nagród, w tym 68 za produkty i 22 za potrawy.
Podczas ostatniej edycji inicjatywy "Lubelskie smaki ruszają na podbój polskich miast" w Warszawie, Koła Gospodyń Wiejskich promowały tradycyjne potrawy i regionalne stroje Lubelszczyzny. Goście mieli okazję spróbować dań wpisanych na listę produktów tradycyjnych oraz podziwiać lokalną kulturę. Wydarzenie promowało kulinarną tradycję regionu oraz wzmacniało poczucie tożsamości regionalnej.
Podczas spotkania w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego wicemarszałek Marek Wojciechowski podziękował wszystkim, którzy reprezentowali województwo na Dożynkach Prezydenckich oraz podczas inicjatywy "Lubelskie smaki ruszają na podbój polskich miast". Wyraził również uznanie dla laureatów konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" za ich wkład w promowanie lokalnych tradycji kulinarnych. "Dziękujemy wszystkim producentom za zaangażowanie i wysiłek w odszukiwanie tradycyjnych receptur, które są częścią naszej kulturowej tożsamości" – dodał wicemarszałek Wojciechowski.
źródło: UMWL Lublin, oprac. red. Marta Jarzyna