Kuchnia lubelska

Kulinarne ciekawostki, przepisy na lubelskie potrawy, najlepsze restauracje

Miód w roli głównej - Festiwal Kuchnia Inspiracji w Lublinie

Miód w roli głównej - Festiwal Kuchnia Inspiracji w Lublinie

Lublin zaprasza wszystkich miłośników dobrej kuchni na trzeciej edycji Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, który rozpoczyna się 3 listopada i potrwa do końca miesiąca. W centrum uwagi znajdzie się miód – prawdziwy skarb tego regionu, który wzbogaci ofertę 6 wyjątkowych restauracji.

Podczas festiwalu goście będą mieli okazję skosztować 17 niezwykłych dań, w których miód odgrywa kluczową rolę. Wśród lokali uczestniczących w wydarzeniu są m.in. Perłowa Pijalnia Piwa, Mandragora, Perliczka, Legendy Miasta, Ansaldo oraz Kulturalna. Szefowie kuchni zaserwują autorskie potrawy, takie jak wątróbka na miodzie, tatar wędzony sianem z miodem pitnym oraz cykoria w miodzie regionalnym z grejpfrutem. Co tydzień w piątki lodziarnia BOSKO przy Krakowskim Przedmieściu zaprasza na premierę nietypowych miodowych smaków lodów.

Festiwal to więcej niż degustacja smakowitych dań. Organizatorzy przygotowali szereg warsztatów, które dotykają nie tylko kulinariów, ale także kosmetycznych zastosowań miodu. Spacery tematyczne prowadzone przez Przewodniczki Inspiracji wprowadzą uczestników w bogactwo lokalnych tradycji kulinarnych. W sobotnie przedpołudnia mieszkańcy będą mogli uczestniczyć w targach, podczas których pracownicy lokalu Lubartowska 77 podzielą się swoją wiedzą na temat regionalnych produktów. Gospodarstwo Ogrodnicze „Szczepanówka” zaskoczy klientów ofertą rabatową na produkty pszczele, a Klubokawiarnia OSTRO przygotowuje imprezę taneczną z miodem jako motywem przewodnim, która odbędzie się 8 listopada.

Na koniec miesiąca, 29 listopada, odbędzie się kulinarny konkurs dla studentów gastronomii, organizowany przez Lublin i Uniwersytet Przyrodniczy. Uczestnicy będą musieli w określonym czasie stworzyć potrawy z miodem, które oceni jury składające się z wykładowców i doświadczonych lubelskich szefów kuchni.

Nie przegap okazji, aby odkryć bogactwo lokalnej kuchni i zasmakować w wyjątkowych miodowych specjałach Lublina!

źródło UM Lublin oprac. red.